Apelsin & Mörk choklad

Chokladsufflé
7 äggvitor
1 dl strösocker
1 tsk färskpressad citronsaft
1.5 dl färskpressad apelsinsaft
0.5 vaniljstång
125g mörk choklad
1.5 tsk maizena
Smörj dina formar du vill ha sufflén i med rumsteperat smör, häll sedan dem fulla med strösocker så att kanterna på formen blir täckta av socker. vispa långsamt äggvitorna med strösocker och citronsaften. koka apelsinsaften och resterande ingredienser tills det blivit en tjock smet. När apelsin och choklad smeten börjar bli tjock så öka hastigheten på äggvite vispningen så att marängen blir fast. (du ska kunna hålla marängskålen upp o ner). Ta sedan ner 1/3 av marängen smeten i chokladen och vispa ihopa, sedan passera ner choklad smeten i marängen med en slickepott. spritsa ut sufflésmeten i skålarna och lått stå någon timme i kylen, grädda dem sedan på 180 g i 8-10 min.
Italiensk Maräng (250g)
2 dl strösocker + 2 msk vatten (sockerlag)
4 äggvitor
Koka sockerlagen till 121 grader börja vispa äggvitan i matberedare när sockerlagen är 110-115 grader, äggvitan ska bli ett fluffigt skum. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispande vitan (låt matberedaren gå på lägsta hastighet när den hälls i) vispa snabbt någon minut och låt sedan gå på låg hastighet tills marängsmeten har svalnat.
Apelsinmousse
4 gelatin blad
300 g italiensk maräng
1.7 dl färskpressad apelsinsaft
5 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladet i kallt vatten, koka sedan upp apelsinsaften och vispa i gelatinbladen. Vispa sen ihopa apelsinsaften och den italienska marängen. Vispa upp grädden så den är lösvispad. Passera sedan marängsmeten i grädden med en slickepot. Fyll upp i valfri form och frys moussen.
Mörk chokladsorbet
1 gelatinblad
2.5 dl vatten
1 dl strösocker
0.5 dl glykos
0.5 vaniljstång
150 g mörkchoklad 60%
2.5 dl mjölk
Blötlägg gelatinet i kalltvatten, Koka vatten med strösocker, glukos och vanilj, frön och stång. Tillsätt gelatinet och häll över den hackade chokladen mixa slätt och ställ i kylen någon timme. Mixa sedan i mjölken och kör i glassmaskin till fast konsistens.
Apelsin Klyftor i Cointreaulag
2-3 apelsiner
1 apelsin zest
1 dl vatten
1.2 dl socker
1 cl cointreau
Filéa ur apelsiner klyftorna så du har runt 20 stycken. koka vatten socker och apelsin zest. ställ åt sidan och häll i cointreau. Häll sockerlagen över apelsinerna och låt stå i någon timme.
Apelsin Pärlor
125 g apelsinsaft
25 gram strösocker
3 g agar agar
300 gram iskall neutral matolja
Koka upp alla ingredienser utom oljan. Ta sedan en plastspruta och fyll med apelsinsaftbladningen och häll försiktigt i droppar över oljan. Sila av och skölj och håll kallt.
Dekorationer
Chokladdekor
Choklad Pulver (Se Björnbär och choklad inlägget)
Efterord
Den här desserten är den jag är mest nöjd med hittills.
Kommentarer
Trackback